Seizoenen
Seizoenen in je keuken
Met desserts en huisgemaakte taart maak je juist het verschil door de seizoenen terug te laten komen in de gerechten. Je varieert meer op je menukaart, seizoensfruit is goedkoper en het is beter voor het milieu!
Lente Fruit
Lente Fruit In de lente zijn appels, grapefruit en sinaasappels nog goed verkrijgbaar. Ook ananas als exoot is op zijn best in het voorjaar. Daarnaast verschijnen de eerste (Lambada) aardbeien als voorbode voor de zomer. Om je gerechten een lente ‘touch’ te geven kun ook je bloemsmaken verwerken in je baksels!
Zomer Fruit
De zomertijd is de tijd om flink wat fruit te verwerken voor een echte frisse zomerse smaak! In deze periode is het meeste fruit beschikbaar. Zoals aardbeien, abrikoos, rabarber, frambozen of kersen! Maar ook frisse druiven, meloenen, papaja of granaatappel zijn erg populair tijdens de zomer. Maak bijvoorbeeld in deze periode je eigen jam of fruitcoulis voor gebruik later in het jaar. Of vries fruit in.
Herfst fruit
In de herfst gaat de kachel weer aan en kiezen we voor warmere smaken en rijkere gerechten. Werk voor je herfst dessert met de fruitsoorten appel, peer, vijgen en pruimen. Ook noten en pompoen zijn terug te vinden in overheerlijke desserts en taarten. Met de specerijen kaneel, nootmuskaat, vanille en gember creëer je de ultieme herfstgeur en -smaak.
Winter fruit
In de winter is het moeilijker om aan fruit te komen dat dichtbij geteeld is. Appels en (stoof)peren uit Nederland zijn wel ruim beschikbaar deze periode. Een andere populaire winterfruit is Lychee, met zijn bloemige exotische smaak. De winter is verder de tijd van de citrusvruchten. Voorbeelden hiervan zijn citroen, limoen of yuzu. Maak bijvoorbeeld een kwarktaart tricolore!
Tip 1
Varieer met de recepten door kritisch te kijken naar de kosten van bepaalde verse ingrediënten. Frambozen zijn prachtig, maar wel duur. Kies in het seizoen liever voor aardbeien. Recepten kunnen op een budgetvriendelijke manier worden aangepast door te kiezen voor producten in het seizoen. Vergeet ook zeker de aanbiedingen van je grossier of vers-specialist niet!
Tip 2
Om milieuvriendelijk bezig te zijn is het slim om te kijken hoeveel voedselkilometers het fruit heeft afgelegd. Op het etiket staat vaak vernoemd waar het fruit vandaan komt. Kies waar mogelijk voor producten van dichtbij.
Tip 3
Een goed alternatief voor vers fruit is het verwerken van gedroogd fruit in je taarten of desserts. Gedroogde pruimen of abrikozen zijn in alle seizoenen goed verkrijgbaar!