Pavlova cake
20 personen
Ben jij opzoek naar een echte eye-catcher voor op jouw dessertbuffet? Met behulp van eigen creativiteit en gemak kun jij eindeloos variëren in toppings/vullingen om zo een spetterende laatste indruk achter te laten bij jouw gast!
€ 11,44 per recept / € 0,57 p.p.*
Ingrediënten / Benodigdheden
Benodigdheden:
- Bakvorm 35,5cm x 28,5cm (of 1/2 GN)
- Keukenmachine of mixer
- Suikerthermometer
Cake:
- 500 g Koopmans Professioneel Cakemeel 5 kg
- 400 g roomboter of margarine (kamertemperatuur)
- 400 g witte basterdsuiker
- 6 eieren (m) (kamertemperatuur)
- 100 ml melk (kamertemperatuur)
Aardbeienvulling:
- 100 g Dr. Oetker Professional Mix voor Kwarktaart Naturel
- 200 ml lauw water
- 250 g magere kwark
- 125 ml slagroom
- 30 g Aardbeiencompound (bijv. Dawn)
Merengue:
- 100 ml eiwit
- 40 g poedersuiker
- 85 ml water
- 165 g poedersuiker
Tip!
- De Pavlova cake kan 2 dagen in de koeling bewaard worden of 1 maand in de vriezer zonder merengue en decoratie.
- Voor een luchtige Pavlova cake, gebruik de receptuur van Dr. Oetker Professional Biscuitmix i.p.v. de cakemeel.
Bereidingswijze
Voorbereiding:
- Verwarm de oven voor op 160 graden (elektrische oven), 150 graden (heteluchtoven)
Cake:
- Vet de bakvorm in met Dr. Oetker Professional bakspray
- Klop de boter in de keukenmachine zacht en romig
- Voeg de suiker toe en meng het geheel tot een gladde massa
- Mix er één voor één de eieren door en klop het geheel gedurende circa 3 minuten op de hoogste stand tot een glad cakebeslag
- Voeg het cakemeel en de melk in gedeelten toe en meng het tot een glad cakebeslag
- Schep het cakebeslag in de bakvorm
- Bak de cake in 60 – 70 minuten gaar en goudbruin
Aardbeienvulling:
- Doe het lauwe water (200 ml) en 100 g kwarktaartmix in een mengkom en klop dit met een mixer met een garde op de laagste stand in 1 minuut tot een gladde massa
- Voeg de kwark en de ongeklopte slagroom toe en klop het mengsel met de mixer op de hoogste stand ten minste 1 minuut tot een luchtige massa
- Meng 30 gram (aardbei)compound door de kwarktaartvulling en roer goed door
- Doe de vulling in een spuitzak met een glad spuitmondje
- Bewaar in de koeling
Meringue:
- Klop in de mengmachine de eiwitten stijf, voeg 40 g poedersuiker toe en blijf kloppen tot ook de gekookte suiker klaar is
- Doe 165 g poedersuiker met 85 ml water in een pan
- Laat koken tot 116 °C (thermometer), zodat er een siroop ontstaat
- Giet voorzichtig de siroop bij de eiwitten en klop op de hoge stand voor 3 minuten
- Doe de meringue in een spuitzak met een spuitmondje naar eigen keuze
Pavlova cake:
- Haal de cake uit de bakvorm
- Snij de harde zijkanten van de cake eraf en snij daarna de cake in de lengte doormidden
- Spuit de aardbeivulling over de cake en strijk de vulling mooi glad
- Leg de bovenkant van de cake op de vulling
- Bedek de cake met de meringue naar eigen inzicht en evt. de meringue kleuren met een brander
- Decoreren naar eigen inzicht met eiwit schuimpjes, bosvruchten, stukjes gebroken kletskoppen en eetbare bloemen
* Prijzen zijn indicatief en lopen uiteen bij de grossiers.