Limoen Tartelette met merengue
12 personen
Brosse bodem met frisse vulling.
€ 11,65 per recept / € 0,95 p.p.*
Ingrediënten / Benodigdheden
Benodigdheden:
- 12 taartvormpjes Ø 10 cm
- Vetvrijpapier/bakpapier
- Rijst of bonen voor blind bakken
- Bakspray Dr. Oetker Professional
- Kookthermometer
- Brander
Tarteletjes:
- 2 plakken Koopmans Professioneel Harde Wenerdeeg
Limoencreme:
- 4 limoenen (180 ml sap en rasp)
- 3 citroenen (180 ml sap)
- 300 g suiker
- 6 eieren
- 90 g zachte boter
Merengue:
- 100 ml eiwit
- 40 g poedersuiker
- 85 ml water
- 165 g poedersuiker
Bereidingswijze
Tarteletjes:
- Vet de vormen in met bakspray en bekleed met het Harde Wenerdeeg
- Prik de bodem met een vork
- Leg vetvrij papier/bakpapier in de vorm, vul met rijst of bonen en bak deze blind voor 20 min. op 160 graden
- Haal de rijst/bonen en het vetvrije papier er af en bak nog ca. 5 min op 160 graden tot de bodem mooi bruin en gaar is
- Laat afkoelen
Limoencreme:
- Doe de suiker in een pan en voeg de limoenrasp toe
- Pers de citroenen en de limoenen uit en voeg het sap toe aan de suiker
- Voeg de eieren toe en roer goed
- Breng al roerend aan de kook op zacht vuur tot de crème dikker wordt
- Haal de pan van het vuur en laat een beetje afkoelen
- Als de crème lauw is, de zachte boter toevoegen, goed roeren en laten afkoelen
Merengue:
- Klop in de mengmachine de eiwitten stijf, voeg 40 g poedersuiker toe en blijf kloppen tot ook de gekookte suiker klaar is
- Doe 165 g poedersuiker met 85 ml water in een pan en kook tot een siroop
- Laat koken tot 116 °C (thermometer)
- Giet voorzichtig de siroop bij de eiwitten en klop nog op de hoge stand voor 3 minuten
- Doe de merengue in een spuitzak met een spuitmondje naar eigen keuze
Afwerking limoentaartjes:
- Leg de tarteletjes op een bakplaat en vul ze met de limoencrème
- Gaar de tarteletjes nog 20 minuten in de oven op 130°C
- Laat afkoelen Spuit de Italiaanse merengue op de tarteletjes en brand af met de brander
Bewaren:
- De tarteletjes kunnen zonder merengue 2 dagen bewaard worden in de koeling en wanneer het tarteletje al gevuld is kan dit nog maar 1 dag
- De complete afgebrande taartjes kunnen ingevroren worden voor ca. 1 maand. Regenereer deze op dag van gebruik nog 6 minuten op 160 graden. Let op: het ontdooien duurt ongeveer 2 uur
*Prijzen zijn indicatief en lopen uiteen bij de grossiers.