Eclairs au Chocolat
12 personen
Een echte Franse klassieker
€ 12,35 per recept / € 1,03 p.p.
Ingrediënten / Benodigdheden
Soezenbeslag:
- 2,5 dl water
- 200 g Koopmans Professioneel patentbloem, type Amerikaans
- 100 g boter
- 4 eieren
- 5 g zout
Banketbakkersroom:
- 5 dl melk
- 8 eidooiers
- 50 g bloem
- 100 g suiker
- 1 Dr. Oetker Professional vanillestokje
- 150 g chocolade puur
Chocolade glazuur:
- 500 g fondant (kant en klaar)
- 2/3 eetlepels cacaopoeder
Bereidingswijze
Soezenbeslag:
- Verwarm de oven voor op 170 ºC
- Breng water, boter en zout in een pan aan de kook
- Haal van het vuur en meng de bloem er met een spatel door tot er een bal ontstaat
- Zet de pan weer op het vuur en verwarm al roerend nog een paar minuten om het deeg te drogen
- Doe het deeg in een koude kom
- Roer de eieren er stuk voor stuk door tot er een glad beslag ontstaat
- Doe het beslag in een spuitzak met een glad spuitmondje van 18 mm
- Leg een bakmat op een bakplaat en spuit 12 eclairs van 12 cm lang
- Bak in de oven 15 min op 170 ºC en daarna 15 min op 150 ºC om het beslag goed droog te krijgen
- Zet de afgebakken soezen op een rooster om af te koelen
Chocolade banketbakkersroom:
- Smelt de chocolade au bain-marie
- Snij de vanillestokjes doormidden en haal het merg eruit
- Breng de melk aan de kook met het merg van de vanillestokjes
- Klop de eidooiers met suiker tot een witte massa en voeg de bloem toe
- Voeg een beetje warme melk bij de ei-massa en doe alles terug in de pan
- Laat al roerend met een garde garen op zacht vuur; ongeveer 4 min
- Voeg de gesmolten chocolade toe en laat de crème afkoelen
- Doe de chocolade crème in een spuitzak met een glad spuitmondje van 8 mm
- Prik met een metalen spuitmondje van 8 mm 3 gaatjes in de onderkant van de eclairs (1 rechts/1 midden/1 links)
- Vul de eclairs met de chocolade crème
Chocolade fondant:
- Smelt de fondant op zacht vuur en roer tot een gladde massa
- Voeg 1 eetlepel cacaopoeder toe, glad roeren (zonder klontjes), voeg de tweede lepel cacaopoeder toe en evt. de derde eetlepel cacaopoeder naar smaak
- Haal de bovenkant van de eclairs door de fondant (temperatuur 37 à 40°C) en leg ze op een plateau om af te koelen
Bewaren:
De eclairs kunnen zonder glazuur een maand ingevroren bewaard worden en 2 dagen in de koeling. Wanneer de glazuur al op de eclairs zit, kan deze nog 1 dag bewaard worden in de koeling. Let op: ontdooien van de eclairs duurt ongeveer 4 uur.
*Prijzen zijn indicatief en lopen uiteen bij de grossiers.