Recepten / Bakken / Eclairs au Chocolat

Eclairs au Chocolat

12 personen

Een echte Franse klassieker

€ 12,35 per recept / € 1,03 p.p.

Ingrediënten / Benodigdheden

Soezenbeslag:

  • 2,5 dl water
  • 200 g Koopmans Professioneel patentbloem, type Amerikaans
  • 100 g boter
  • 4 eieren
  • 5 g zout

Banketbakkersroom:

  • 5 dl melk
  • 8 eidooiers
  • 50 g bloem
  • 100 g suiker
  • 1 Dr. Oetker Professional vanillestokje
  • 150 g chocolade puur

Chocolade glazuur:

  • 500 g fondant (kant en klaar)
  • 2/3 eetlepels cacaopoeder

Bereidingswijze

Soezenbeslag:

  • Verwarm de oven voor op 170 ºC
  • Breng water, boter en zout in een pan aan de kook
  • Haal van het vuur en meng de bloem er met een spatel door tot er een bal ontstaat
  • Zet de pan weer op het vuur en verwarm al roerend nog een paar minuten om het deeg te drogen
  • Doe het deeg in een koude kom
  • Roer de eieren er stuk voor stuk door tot er een glad beslag ontstaat
  • Doe het beslag in een spuitzak met een glad spuitmondje van 18 mm
  • Leg een bakmat op een bakplaat en spuit 12 eclairs van 12 cm lang
  • Bak in de oven 15 min op 170 ºC en daarna 15 min op 150 ºC om het beslag goed droog te krijgen
  • Zet de afgebakken soezen op een rooster om af te koelen

Chocolade banketbakkersroom:

  • Smelt de chocolade au bain-marie
  • Snij de vanillestokjes doormidden en haal het merg eruit
  • Breng de melk aan de kook met het merg van de vanillestokjes
  • Klop de eidooiers met suiker tot een witte massa en voeg de bloem toe
  • Voeg een beetje warme melk bij de ei-massa en doe alles terug in de pan
  • Laat al roerend met een garde garen op zacht vuur; ongeveer 4 min
  • Voeg de gesmolten chocolade toe en laat de crème afkoelen
  • Doe de chocolade crème in een spuitzak met een glad spuitmondje van 8 mm
  • Prik met een metalen spuitmondje van 8 mm 3 gaatjes in de onderkant van de eclairs (1 rechts/1 midden/1 links)
  • Vul de eclairs met de chocolade crème

Chocolade fondant:

  • Smelt de fondant op zacht vuur en roer tot een gladde massa
  • Voeg 1 eetlepel cacaopoeder toe, glad roeren (zonder klontjes), voeg de tweede lepel cacaopoeder toe en evt. de derde eetlepel cacaopoeder naar smaak
  • Haal de bovenkant van de eclairs door de fondant (temperatuur 37 à 40°C) en leg ze op een plateau om af te koelen

Bewaren:

De eclairs kunnen zonder glazuur een maand ingevroren bewaard worden en 2 dagen in de koeling. Wanneer de glazuur al op de eclairs zit, kan deze nog 1 dag bewaard worden in de koeling. Let op: ontdooien van de eclairs duurt ongeveer 4 uur.


 *Prijzen zijn indicatief en lopen uiteen bij de grossiers.

Aanmelden nieuwsbrief

Door op versturen te klikken, ga je akkoord met onze voorwaarden.

Cookies

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Voor sommige soorten hebben we je toestemming nodig.

De noodzakelijke cookies en anonieme statistieken zijn altijd automatisch actief; als je op "accepteer alle cookies" klikt, accepteer je ook de optionele cookies. Wanneer je zelf wilt kiezen welke cookies je aanzet, klik je op “cookie instellingen”.

Cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Voor sommige soorten hebben we je toestemming nodig.

Noodzakelijke cookies gebruiken we om de basisfuncties van de site te kunnen laten draaien. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens.

Deze cookies verzamelen anoniem gegevens over hoe bezoekers onze website gebruiken, zodat we onze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies verzamelen gegevens over hoe bezoekers onze website gebruiken, zodat we onze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies maken het mogelijk om embeds van YouTube, LinkedIn, Facebook, Instagram etc. te tonen in artikelen. Ook kunnen deze cookies worden gebruikt om gepersonaliseerde advertenties te tonen en daarom kunnen deze cookies je surfgedrag op verschillende websites volgen.