Basisrecept soezendeeg
-
De basis voor de mooiste soezenIngrediënten / Benodigdheden
- 2,5 dl water
- 200 g Koopmans Professioneel patentbloem, type Amerikaans
- 100 g boter
- 6/7 eieren 5 g zout
Tip!
- Een soes van een melkbeslag is iets lekkerder, malser en minder snel droog. Het product blijft wel wat kleiner van stuk en kleurt iets meer dan een soes waarin water is gebruikt.
- Als het zetmeel uit de bloem onvoldoende verstijfd zal er, wanneer de eieren zijn toegevoegd, een slap beslag ontstaan. Het resultaat is een platte en aan de onderzijde holle soes.
- Van het beslag zijn tal van vormen te spuiten: rond en bol, langwerpig, halve maanvormig, rond met een plakje harde Wenerdeeg erop (tijgersoes) of zigzag met een kartelspuit tot een eclair. Zo ook zijn van soezenbeslag mooie rasters te spuiten voor bijvoorbeeld de bovenzijde van een tompoes.
Bereidingswijze
Soezendeeg:
- Verwarm de oven voor op 200 ºC
- Breng water, boter en zout in een pan aan de kook
- Haal van het vuur en meng de bloem er met een spatel door tot er een bal ontstaat
- Zet de pan weer op het vuur en verwarm al roerend nog een paar minuten om het deeg goed te drogen
- Doe het deeg eventueel in een koude kom
- Roer de eieren er stuk voor stuk door tot er een glad beslag ontstaat
Soezen spuiten:
- Doe het soezenbeslag in een spuitzak met een glad spuitmondje van 18 mm
- Leg een bakmat of bakpapier op een bakplaat en spuit 12 eclairs van 12 cm lang of soezen
- Bak in de oven 20 min op 200 ºC, dan 15 min op 150 ºC om het beslag goed droog te krijgen
- Zet de afgebakken soezen op een rooster om af te koelen